Media

500 jaar Reformatie in het Vechtdal

Bekijk hier deel 1.

Drie sola’s van de reformatie

In de reformatie gaat het over drie sola’s. Maar wat is een sola? Net zoiets als een solex? Bekijk hier het filmpje.

Martin Luther op zoek naar God

Martin Luther was bang voor God. Hij wilde weten wie God werkelijk was. Hij klopt aan bij het klooster en begint zijn zoektocht. Bekijk hier het filmpje.

Luther over goede werken

In 1520 schreef Martin Luther een boekje over de goede werken. Wat zijn goede werken? En hoe doe je die? Bekijk hier het filmpje.

Martin Luther over priesters

Een van de ontdekkingen van de reformatie is het priesterschap van alle gelovigen, een woord dat Luther gebruikt. In plaats van een paar priesters komen er heel veel priesters: iedere gelovige mag direct naar God gaan. Dat betekent ook, dat de verantwoordelijkheid van elke gelovige veel groter wordt. Bekijk hier het filmpje.

Lutherroos

Martin Luther gebruikte een zegel voor zijn brieven, de Lutherroos. Luther over dit zegel: “Het is een merkteken van mijn theologie. Het laat zien wat ik geloof en waar ik voor sta.” Bekijk hier het filmpje.

Martin Luther over vrijheid

In het begin van de zestiende eeuw worstelt een jongeman met God. Martin Luther. Hij heeft een hekel aan een God die dingen van hem vraagt die hij niet kan. Totdat hij zelf in de Bijbel gaat lezen en ontdekt dat God heel anders is dan hij had gedacht. Dat is voor Luther een grote bevrijding. Bekijk hier het filmpje.

Luther niet de apostel van de vrijheid

Luther is weliswaar de apostel van de vrijheid van een christenmens, maar niet de apostel van het moderne vrijheidsbegrip. Bekijk hier het filmpje.

Wat is reformatie?

Reformatie is niet iets van 500 jaar geleden. Toen is het wel begonnen, maar de reformatie staat niet stil. Het is een beweging die nog steeds doorgaat: geen monument, maar een zandsculptuur. Bekijk hier het filmpje.

Wat is rechtvaardig volgens Luther?

Wat is rechtvaardig volgens Luther? Rechtvaardigheid heeft te maken met straf. Christus draagt de straf weg en daardoor is het weer goed tussen God en mensen. De boodschap van Luther is de boodschap van het kruis. Bekijk hier het filmpje.

De ontdekking van Maarten Luther

500 jaar geleden leefde in Duitsland iemand, die heel beroemd werd: Maarten Luther. Dit filmpje gaat over zijn leven en over zijn grote ontdekking.

Luther en de snelheid van het woord

Luther verspreidde zijn ideeën via korte pamfletten die snel gedrukt en verspreid werden. Zou hij vandaag getwitterd hebben? Bekijk dit filmpje.

Erasmus en leiders

Erasmus schreef een handleiding voor vorsten. Want wie schrijft, heeft invloed. Of niet? Bekijk hier het filmpje.

Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren