Ideeën

Wil je ook iets doen rond de 500e verjaardag van de Reformatie? Neem dan een kijkje op deze pagina en laat je inspireren door de ideeën die Refo500 verzamelt. Jouw idee op deze pagina? Stuur ons een e-mail.

 

De kracht van Luther

Ga met je groep of gemeente naar de tentoonstelling De Kracht van Luther, 23 september 2017-28 januari 2018 in Museum Catharijneconvent. Het is nu al mogelijk een groepsbezoek te plannen. Meer

Lutherliederen

Kerkliedwiki biedt een overzicht van Lutherliederen. Meer

Fotoproject ‘Even zien’

Maarten Luther zei: ‘God schrijft het Evangelie niet alleen in de Bijbel, maar ook in de bomen en in de bloemen en in de lucht en de sterren.’ De PKN in Ommen gebruikt dit citaat als aanleiding voor een fotoproject. Lees hier meer.

Met jongeren in gesprek over 500 jaar Protestantisme

Werkvormen over kerkzijn anno nu op de website van JOP.

Amuse

Zingen, kijken, eten, praten, zelfs reizen in het Lutherjaar, daartoe zet het jaarprogramma ‘ Amuse’ van de Protestantse Kerk in Nederlandd aan. Met het oog op het jubileum in 2017 is dit lichte voorgerecht voor plaatselijke gemeenten ontwikkeld, geschikt om elk moment in te stappen. Lees hier verder of blader hier door de online versie.

Aan de slag met Hervormingsdag 2016 en jubileumjaar 2017

De Protestantse Kerk in Nederland heeft diverse materialen voor gemeenten ontwikkeld waarmee ze zelf aan de slag kunnen gaan. Zo zijn er onder andere liturgische pakketten (incl. preekschetsen) van Christoph Burger, Bert de Leede en Margriet Gosker, een stellingenspel, werkvormen rondom films, popsongs, kerkzijn anno nu en een Provider jeugdpakket, jaarprogramma’s voor gemeenten en informatie over theatervoorstellingen te vinden. Lees hier meer.

Voor wijnliefhebbers

Weingut Hoffmann Alte Schrotmühle ligt aan de zgn. Lutherweg tussen Eisleben en Wittenberg. Men verzorgt er rondleidingen en wijnproeverijen vanaf 10 personen. Ook is er de zgn. Lutherwegwein te koop. Meer

In 2017 drie nationale tentoonstellingen in Duitsland

Bezoek in 2017 een of meer van de drie nationale tentoonstellingen in Duitsland, in Wittenberg, Eisenach en Berlijn. Lees hier meer.

Reformatie in jouw stad

Verdiep je eens met je leerlingen of catechisanten in de reformatiegeschiedenis in jouw stad. Bespreek met elkaar wat er veranderde, wat dat voor de mensen toen betekende en wat het jou vandaag te zeggen heeft. Lees hier het voorbeeld van Monique Buysse van het Atheneum in Lokeren en haar leerling Kaat Goossens.

Reformatie en gospel

Ook in gospelmuziek en popmuziek is het thema reformatie terug te vinden, bijvoorbeeld in de CD Sola Scripture van Neal Morse en in muziek van Graham Kendrick. Ga op Facebook ook eens naar Pop-Oratorium Luther. In Christ alone (Solus Christus). Maar er is nog meer: Sola Fide (Lions Among Us), Sola Gratia (Impact, Banda Dort), Solus Christus (Keith & Christin Getty, Shai Linne), Soli Deo Gloria (Watermark, Annie Moses Band) of ‘Een vaste burcht is onze God’ (Brian Doerksen). Een hele andere muziekstijl: Curt Allen die rapt over de Heidelbergse Catechimus. De zanger Ryan David Leack heeft ook een album gemaakt onder de titel Sola Fide.

Tafelgesprekken

Martin Luther heeft veel gesprekken aan tafel gevoerd, die ook zijn uitgegeven. Nodig mensen uit voor een gezamenlijke maaltijd en ga met elkaar in gesprek over thema’s waar Luther zich mee bezig heeft gehouden. Lees hier het voorbeeld van de Lutherse gemeente in Woerden. Ook is er het voorbeeld van groepen Duitse vrouwen die tafelgesprekken organiseren.

Kerkdiensten

Geef in een aantal leerdiensten aandacht aan bepaalde kenmerkende thema’s uit de reformatie. Ontdek zo hoe de gedachten van reformatoren daarover voor de kerk van vandaag en voor het persoonlijke geloofsleven van haar leden van betekenis kunnen zijn. Lees hier hoe de Christelijke Gereformeerde Kerk van Dedemsvaart dit doet. Bron: Kerkblad voor het Noorden.

Gemeenteschets

Registreer je op de website van de Bijbelstudiebond, download de gemeenteschets “Luther – Breaking news for 2017” voor de leeftijden 12-16 jaar, 16-25 jaar en 25+ en ga hier als gemeente mee aan de slag.

STORM. Letters van Vuur

Ga met je klas, club, gezin of groep een middagje/avondje uit naar de speelfilm Storm. Letters van Vuur, die in 2017 in de bioscopen in Nederland te zien is. Geniet van de spannende thriller. Bespreek na de tijd vragen als: Wat zou jij doen als je Storm was? Wat zou jij doen als je Marieke was? Welke keuzes maak jij als het om geloven gaat? Ben jij bereid om offers te brengen voor je geloof? Hoe denk jij dat je op een goede manier kunt samenleven met mensen die iets anders geloven?

Lutherroutes Duitsland

Dwars door Duitsland lopen acht Lutherroutes, die iedere keer weer nieuwe perspectieven openen op het leven en werk van de reformator. Barrièrevrij reizen, een uitstekende toeristische infrastructuur en de gemakkelijke bereikbaarheid van alle bestemmingen dragen ertoe bij een bezoek aan de Luthergedenkplaatsen – en aan heel Duitsland – tot een bijzondere belevenis te maken. Meer

10 redenen om naar het land van Luther te reizen

Luther ontstak een vonk met zijn gedachtegoed die uitgroeide tot een vlammende revolutie, de Reformatie. In 2017 is dit precies 500 jaar geleden. Het Duits Verkeersbureau geeft jou en je klanten vast tien redenen om het land van Luther te ontdekken. Wandel over een pelgrimspad, bewonder ingetogen kerken en imposante burchten en kom in eigentijdse musea waar Luthers leven centraal staat alles te weten over een unieke periode in de geschiedenis. Meer

eBrochure Luther 2017

Lees hier de digitale brochure Luther 2017 van het Duitse Verkeersbureau.

RefoCities

Breng als groep een bezoek een stad die een rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de Reformatie. Organiseer een rondleiding, lezing of iets anders inhoudelijks. Ga daarna met elkaar in gesprek: wat kun jij hier vandaag mee? En geniet van goed gezelschap en alles wat de reformatiestad te bieden heeft. Meer

Tentoonstellingen

Bekijk hier de lijst met tentoonstellingen.

Conferenties

Bekijk hier de lijst met conferenties.

Zingen

Houd je van muziek en zang? Dan is het Groot Reformatiekoor misschien iets voor jou.

Wandeling/stellingen formuleren

Organiseer voor jongeren uit uw gemeente een wandeling, die eindigt bij een kerk of kapel. Vertel tijdens de wandeling iets over de achtergronden van 500 jaar reformatie en de motivatie van Luther om zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel te Wittenberg bekend te maken. Laat jongeren nadenken over de vraag, welke stellingen zij op de kerkdeur willen spijkeren. Wat willen zij de kerk vandaag zeggen? Laat de jongeren hun stellingen opschrijven en ophangen aan de deur van de kerk of kapel. Als het kan, geef hier dan ook een vervolg aan. Probeer het gesprek hierover in de gemeente op gang te krijgen, door bijvoorbeeld op een thema-avond de jongeren te laten vertellen waarom zij deze stellingen hebben verwoord en daarover met elkaar als gemeente in gesprek te gaan. Het zou erg mooi zijn als er ook ergens concreet uitwerking aan kan worden gegeven.

Kortdurende act

Bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 15-17 jaar, voor het eerst opgevoerd in Venlo en bedacht door dr. Margriet Gosker. De zinsnede over het interieur van de kerk kan naar believen gewijzigd worden. Lees hier de PDF.