Bretten

Omgeven door de glooiende heuvels van de Kraichgau ligt de stad Bretten.

Tot aan de zeventiende eeuw was Bretten een van de belangrijkste steden van de toenmalige Keurpalts, die zich in die tijd aan de rechterzijde van de Rijn bevond. De combinatie van historische en moderne elementen, zoals de middeleeuwse sfeer in de oude binnenstad en de historische bezienswaardigheden maken, een reis naar deze stad met haar bijna 30.000 inwoners zeker de moeite waard.

Bretten.png

Melanchthonhuis Bretten

Het Melanchthonhuis Bretten, het tweede grootste museum over de reformatiegeschiedenis in Duitsland, omvat naast het museum een zeer uitgebreide speciale Melanchthonbibliotheek en is de thuisbasis van de Europese Melanchthon Academie.

Melanchthonhaus_Bretten.jpg

Met de nachtwaker door middeleeuws Bretten

Volg de nachtwaker op zijn nachtelijke ronde en ervaar de historische oude stad tijdens een leuke en bijzondere rondleiding. De openbare rondleiding voor individuele personen vindt elke eerste vrijdag van de even maanden plaats. Meer informatie vindt u hier.

nachtwachtBretten.png

Rondleidingsapp

Geschiedenis, cultuur en gemoedelijkheid: verken Bretten! Ontdek de Melanchthonstad Bretten door een rondleiding via uw smartphone of tablet. De app, gemaakt door Leo Vogt en Gerhard Franck, is na het downloaden ook offline te gebruiken. Download de app hier.

Philippus Melanchthon 1497-1560

In 1497 werd hier Philippus Melanchthon, Luthers latere vriend en metgezel en drijvende kracht achter de reformatie, geboren. Zijn grootvader legde veel nadruk op een goede academische opleiding en zo kwam het dat Melanchthon door goed opgeleide leerkrachten onderwezen werd. Hij was een zeer goede student en doorliep op snel tempo zijn school en universiteit. In 1518 werd er aan de universiteit van Wittenberg een leerstoel Grieks opgericht, die eigenlijk door Reuchlin bezet zou worden. Reuchlin weigerde echter en adviseerde zijn beschermeling Melanchthon aan te nemen. Zo kwam Melanchthon in Wittenberg terecht, waar hij een trouwe vriend en metgezel van Luther werd.

Adres

VVV kantoor Bretten
MelanchthonstraƟe 3
75015 Bretten
Duitsland

Naar website

Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren