Inspirerend gesprek over vrijheid bij herdenking Eerste Vrije Statenvergadering

Geplaatst: 20 juli 2021

Naar overzicht

Jaarlijks wordt op 19 juli de Eerste Vrije Statenvergadering herdacht en gevierd bij Het Hof van Nederland in Dordrecht, de plek waar deze ‘verborgen’ revolutie plaatsvond in 1572 en waar voor het eerst afspraken werden vastgelegd over vrijheid van godsdienst.

Schrijvers Suzanna Jansen en Vamba Sherif voeren met elkaar een boeiend en inspirerend gesprek over vrijheid in Nederland. Vanuit hun eigen ervaringen en het historisch perspectief van hun voorouders geven ze hun bespiegelingen op het idee dat je in ons land vrij bent om te denken wat je denkt, te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent. Geldt dat eigenlijk wel in ons land? Bekijk de gesprekken en andere videoportretten over vrijheid op de site van Het Hof van Nederland.

Volgend jaar wordt het historische jaar 1572 landelijk herdacht door tientallen gemeentes in Nederland.

Over de Eerste Vrije Statenvergadering

In 1572 werd over deze thema’s  gesproken tijdens de Eerste vrije Statenvergadering, waar 12 steden op verzoek van Willem van Oranje de opstand tegen Filips II in gang zetten. Het was de nadrukkelijke wens van Willem van Oranje dat in de Nederlanden  religievrijheid kon bestaan. Tijdens de Statenvergadering besloten de vertegenwoordigers dit thema te agenderen en samen de opstand voort te zetten. In Dordrecht plantten de Hollandse steden in 1572 een eerste zaadje dat in onze tijd uitgroeide tot het gedachtengoed dat je vrij moet kunnen zijn om te denken wat je denkt, te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Naam E-mail

* Vul a.u.b. de getoonde veiligheidscode in:

Kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen:Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren