Nieuw: De macht van de minderheid

Geplaatst: 23 juli 2019

Naar overzicht

In De macht van de minderheid. Het remonstrantisme in Kampen in de spiegel van de Nationale Synode te Dordrecht (1618-1619) zoomt Erik A. de Boer in op het remonstrantisme in Kampen. Vanuit een klein verhaal over vier predikanten en een schoolmeester krijgt het nationale debat over de verkiezing, zoals dat op de Synode van Dordrecht werd gevoerd, meer kleur.

De macht van de minderheid. Het remonstrantisme in Kampen in de spiegel van de nationale synode te Dordrecht (1618-1619) is het verhaal van vier predikanten en één schoolmeester in de stad Kampen, vier eeuwen geleden. Zij gaven leiding aan het kerkelijke leven en wisten zich gesteund door de overheid – zo lang als het duurde. Voor het voetlicht komen hun studiegang en loopbaan, vrouwen en kinderen, pamfletten en brieven, ballingschap en terugkeer.

 

Remonstrantisme in Kampen

Erik A. de Boer, De macht van de minderheid. Het remonstrantisme in Kampen in de spiegel van de Nationale Synode te Dordrecht (1618-1619).

Aan het begin van de zeventiende eeuw werd in de Nederlanden gedebatteerd over goddelijke voorschikking en menselijke keuzes, over geloven en handelen, over leven en dood in het perspectief van de eeuwigheid. Veertig jaar na de reformatie stond de identiteit van de gereformeerde kerken in de Nederlanden op het spel. Dit boek kijkt naar het landelijk conflict door het vergrootglas te richten op één stad. Hoe kwamen de lijnen in Kampen samen? Welke invloed oefende de stad op de dorpen uit? Een minderheid kwam tegen de leidinggevende predikanten in verzet en vormde een ‘kerk onder het kruis’. Toen er in 1618-1619 een nationale synode in Dordrecht bijeenkwam moesten de vier Kamper predikanten zich daar verantwoorden. Daar bleken zij in de minderheid. Uiteindelijk kwamen zij allen, ook de schoolmeester, letterlijk op straat te staan. Hoewel zij als collectief veroordeeld werden, vertelt dit boek hoe verschillend de uitkomst van hun omzwervingen werd.

 

Meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Naam E-mail

* Vul a.u.b. de getoonde veiligheidscode in:

Kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen:Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren