Op bedevaart in Hasselt

Geplaatst: 21 mei 2019

Naar overzicht

Bij een bedevaart denken maar weinig mensen aan Hasselt. Toch is dat onterecht: Hasselt is, naast Amsterdam, de enige plaats in Nederland die over een ‘Heilige Stede’ beschikt. Op 23 juni kunt u deelnemen aan de jaarlijkse bedevaart van het Heilig Sacrament in Hasselt.

Het thema van de bedevaart van het Heilig Sacrament op de Heilige Stede te Hasselt is dit jaar: ‘Voor ongelukkigen en bedroefden een toevlucht.’

De jaarlijkse bedevaart in Hasselt vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen. Men kon er een zogenaamde aflaat (kwijtschelding van zonden) mee verdienen. Daarom staat het ook wel bekend als het Feest van de Hasselter Aflaat. Nog steeds komen er uit de wijde omtrek vele ‘pelgrims’ naar Hasselt om deze eeuwenoude traditie in ere te houden.

Hasselt is een van de oudste bedevaartsoorden in Nederland. Samen met Amsterdam beschikt het Hanzestadje zelfs als enige over een ‘Heilige Stede’. Waarschijnlijk al sinds de 13e eeuw gingen mensen op bedevaart naar de plek waar nu de Rooms katholieke Sint Stephanuskerk staat.

 

Over de Heilige Stede

De Rooms-Katholieke kerk is een rijksmonument uit 1933. De kerk maakt deel uit van de Thomas a Kempis-Parochie. Boven de ingang staat in het latijn te lezen: toevluchtsoord voor ongelukkigen en bedroefden. De kerk staat op de plek van het Middeleeuwse bedevaartsoord de Heilige Stede. De bedevaartskapel werd tijdens de Reformatie afgebroken, maar aan het eind van de 19de eeuw in ere hersteld. De bedevaart is een unieke traditie die nog ieder jaar plaatsvindt op Sacramentsdag (2de zondag na Pinksteren). Veel hedendaagse pelgrims maken dan de reis naar Hasselt om deel te nemen aan de processie.

 

Bedevaart

De St. Stephanuskerk te Hasselt.

 

Praktische informatie

Datum: zondag 23 juni 2019.

Aanvang: 15.00 uur.

Plaats: Rooms-Katholieke St. Stephanuskerk (Eiland 22, 8061 HT Hasselt).

 

Meer

Evenementgegevens

Datum
23 juni 2019

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Naam E-mail

* Vul a.u.b. de getoonde veiligheidscode in:

Kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen:Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren