Bekijk bijbelschilderkunst rond Rembrandt

Geplaatst: 31 juli 2018

Naar overzicht

Maak kennis met Rembrandts voorgangers, navolgers en tijdgenoten in de expositie Rembrandt en de Gouden Eeuw van Museum Catharijneconvent. In deze nieuwe permanente expositie spelen zestiende en zeventiende-eeuwse topstukken uit de unieke collectie bijbelschilderkunst van Museum Catharijneconvent de hoofdrol.

Rembrandt, leerlingen en navolgers

Al wandelend door de kloostergangen van Museum Catharijneconvent ziet de bezoeker de geschiedenis van de schilderkunst in de Gouden Eeuw en de daarbij behorende ontwikkeling van de bijbelschilderkunst aan zich voorbij trekken. Het centrale punt in de tentoonstelling is een schilderij van Rembrandt van Rijn. ‘De doop van de man uit Ethiopië’ is omringd door werk van zijn leerlingen en navolgers. Hier wordt duidelijk zichtbaar hoeveel invloed Rembrandt had op hun schilderstijl.

Bijbelse historieschilderkunst

De historieschilderkunst met thema’s uit de Bijbel, de mythologie en de geschiedenis, stond in de Gouden Eeuw het hoogst aangeschreven. Bijbelvoorstellingen waren erg in trek. De opdrachtgever of koper kon hiermee zijn geloof en kennis van de Bijbel tonen. Ze kozen voor spannende en actuele verhalen vol list en bedrog, passie, liefde, trouw, moord en doodslag.

Rondom Rembrandt

Rembrandt (1606-1669) is de onbetwiste meester van de historieschilderkunst in de Gouden Eeuw. Op fenomenale wijze hanteerde hij de kwast in een vrije losse schilderstijl om daarmee geschiedenissen uit de Bijbel tot leven te brengen. Veel schilders lieten zich inspireren door Rembrandt. Rondom hem stonden zijn leerlingen Ferdinand Bol, Govert Flinck en Gerbrand van den Eeckhout. Maar ook andere Hollandse schilders pasten zijn stijl en scherpe contrast tussen licht en donker toe.

Meer

 

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Naam E-mail

* Vul a.u.b. de getoonde veiligheidscode in:

Kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen:Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren