Lezing: Rebelse monnik daagt keizer en paus uit

Geplaatst: 12 september 2017

Naar overzicht

Op 10 oktober 2017 houdt Frans Van den Brande een lezing in Harelbeke (B) over Luther: Rebelse (?) monnik daagt keizer en paus uit.

Het jaar 2017 wordt luthers ingekleurd. De traditie wil dat 500 jaar geleden, op 31 oktober 1517, de rebelse augustijn Maarten Luther 95 stellingen tegen de slotkerk van de Duitse universiteitsstad Wittenberg hing. Het is een lange lijst van protest tegen de misbruiken van de aflatenpraktijk van de kerk van Rome. De vorsten, hertogen, graven, kloosteroversten van het toenmalige lappendeken Duitsland, waarvan Antwerpen als markgraafschap de westelijke grens vormde, zagen financieel heil in Luthers stellingname en steunden hem ten volle. Luthers theologische opvattingen bezorgden hem de banvloek van de kerk en van de keizer.

Frans Van den Brande is docent, medeoprichter van de Antwerpse Raad der kerken en begeleidt ook de Davidsfonds- en Okra reizen “in het spoor van Luther”. Hij is medeorganisator van de tentoonstelling “Lutherse lente in Antwerpen : tolerantie en repressie in de 16de eeuw” die in Antwerpen doorgaat.

Deze kan als een voorbereiding gezien worden voor de decemberreis naar Leipzig (in het spoor van Luther en Bach). De lezing wordt in samenwerking verzorgd met vtbKultuur, Pasar, het Davidsfonds en OKRA Harelbeke. Leden betalen 5 euro en niet-leden 7 euro.

Meer informatie

Evenementgegevens

Datum
10 oktober 2017

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Naam E-mail

Kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen:Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren