Heruitgave van Anastasius’ Wegwijzer

Geplaatst: 19 mei 2017

Naar overzicht

Het geschrift Der Leken Wechwyser van Anastasius Veluanus, dat in 1554 verscheen, is een van de eerste gereformeerde publicaties van een Nederlandse auteur. Bij uitgeverij Brevier is een heruitgave van dit werk verschenen, onder de titel Wegwijzer voor gewone gelovigen.

Nadat Jan Gerritsz Versteghe in 1550 zijn protestantse geloofsovertuiging herroepen heeft, krijgt hij wroeging en wil hij de schuld die hij door zijn herroeping op zich geladen heeft verzoenen door een openbare geloofsbelijdenis. Het resultaat van dit voornemen is Der Leken Wechwyser (1554) dat nu dus verschijnt onder de titel Wegwijzer voor gewone gelovigen. Het boek is vertaald en ingeleid door William den Boer.

Zoals de titel al aangeeft, is de Wegwijzer bedoeld als ‘populaire geloofsleer’. In die zin kan het boek de ‘eerste Nederlandse protestantse dogmatiek’ worden genoemd. Tegelijk is het veel meer, en heel anders, dan wat tegenwoordig doorgaans onder een dogmatiek wordt verstaan.

Meer informatie

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Naam E-mail

Kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen: