ArtRefo lanceert online tentoonstelling ‘Rare Reformation Relics’

Geplaatst: 3 juli 2015

Naar overzicht

‘Rare Reformation Relics’ (zeldzame reformatie-relieken) is de nieuwe online tentoonstelling van ArtRefo, de afdeling van Refo500 die zich met kunst bezighoudt. De tentoonstelling presenteert afbeeldingen en objecten uit de collecties van musea uit heel Europa, die de rijkdom en variatie van de visuele en materiële cultuur van de tijd van de reformatie laten zien. Portretten en spotprenten uit lutherse en gereformeerde hoek worden afgewisseld met allerlei objecten, zoals emaille borden, liturgisch textiel en avondmaalsgerei.

De makers van de tentoonstelling vinden het belangrijk dat mensen zich bewust worden van de noodzaak om dit erfgoed, dat geïnspireerd is door de theologie en vroomheid uit de tijd van de reformatie, te bewaren. Ook hopen ze dat de tentoonstelling voor onderwijsdoeleinden gebruikt zal gaan worden en dat deze selectie de bezoekers van de website zal stimuleren een bezoek te brengen aan de musea die de objecten in hun collectie hebben.

Er wordt vaak gedacht dat de invloed van de reformatie op de kunst eerder negatief dan creatief was, omdat in grote delen van Europa het protestantisme tot de Beeldenstorm en het vernietigen van heilige voorwerpen opriep, waardoor een rijke middeleeuwse traditie van visuele vroomheid ten einde kwam. Daar waar een protestantse visuele cultuur ontstond, nemen we aan dat het de vorm aannam van gedrukte afbeeldingen en van de schilderijen van Lucas Cranach en zijn leerlingen.

De online tentoonstelling ‘Rare Reformation Relics’ brengt echter de grote variatie aan kunst en kunstvoorwerpen uit de reformatietijd onder de aandacht van een breed publiek, vooral objecten die niet zo vaak getoond worden.

Instellingen

De volgende instellingen hebben een bijdrage verleend aan de online tentoonstelling ‘Rare Reformation Relics’:

Bernisches Historisches Museum, Bern
Bibliothèque Municipale de Lyon, Lyon
The British Museum, London
Europäische Melanchthon-Akademie, Bretten
Fondation Gandur pour l’Art, Genève
Historisches Museum Basel, Basel
Johannes a Lasco Bibliothek, Emden
Musées des Suisses dans le Monde, Pregny-Chambésy
Musée international de la Croix Rouge et du Croissant Rouge, Genève
Musée international de la Réforme, Genève
Museum Catharijneconvent, Utrecht
Pommersches Landesmuseum, Greifswald
Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen Schloss Gottorf, Schleswig
Schweizerisches Nationalmuseum, Zürich
Universitätsbibliothek Bern, Zentralbibliothek, Bern
Kunstsammlungen der Veste Coburg, Coburg
Zentralbibliothek Zürich, Zürich

Website

Vandaag is de website officieel gelanceerd: www.rarereformationrelics.com.

Visual: © Musée international de la Réforme, Genève

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Naam E-mail

* Vul a.u.b. de getoonde veiligheidscode in:

Kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen:Deze website gebruikt analytische cookies om bezoekersstatistieken bij te houden.

Accepteren